Laatste Nieuws

14th maart 2017

150 fruit- en notenbomen erbij in Schuytgraaf

Schuytgraaf is Arnhem in de Betuwe. Om dit te versterken is de gemeente Arnhem deze week begonnen met de aanleg van twee boomgaarden langs de Metamorfosenallee. In totaal worden er 150 bomen van oude Nederlandse hoogstam fruitrassen geplant.
De boomgaarden dragen bij aan het karakter en de beleving van deze belangrijke toegangsroute naar Schuytgraaf. Ook de biodiversiteit wordt door de komst van beide gaarden verbeterd. De bomen zijn een afwisseling van appels, peren, kersen en pruimen. Hazelnoten en walnoten worden op open plekken geplaatst.

 

Bijen
Bij het ontwerp van de boomgaarden is rekening gehouden met vroege, midden en late bloeiers. Hierdoor ontstaat er meer dynamiek in de flora en fauna en wordt de oogsttijd gespreid. De groepen bomen verschillen in breedte en hoogte. Lokale imkers plaatsen in de boomgaarden bijenkasten voor de bestuiving.

 

Educatieve route
Door de boomgaarden wordt een educatieve route aangelegd met informatie over de oude fruitrassen, het gebruik en de herkomst van de verschillende fruitrassen. De Hoogstambrigade Schuytgraaf, Natuurcentrum Arnhem, Hoeve Klein Mariëndaal en Kweekland helpen bij de aanleg van de gaarden. Scholen in Schuytgraaf worden betrokken bij het gebruik van de boomgaarden.

 

Hoogstambrigade Schuytgraaf
De nieuwe boomgaard wordt straks onderhouden door de bewoners van Schuytgraaf. Al sinds 10 jaar worden in de wijk hoogstamfruitbomen door een brigade van vrijwilligers onderhouden. Met deze nieuwe aanplant wil de groep nieuwe vrijwilligers aantrekken om dit grote project verder op te zetten. Er wordt ook een stuk educatie en uitleg gegeven over het snoeien van deze bomen. Het grote doel is om bewoners in de wijk met elkaar te verbinden en gezamenlijk te genieten van de fruit oogst. Meer informatie over de Hoogstambrigade is te vinden via de Facebookpagina Hoogstambrigade Schuytgraaf en de website InSchuytgraaf.

 

Ine van Burgsteden
De bomen komen uit deze regio en worden geleverd door de stichting ’t Olde Ras uit Doesburg. ’t Olde Ras is een specialist in oude Nederlandse noten en fruit. De boomgaarden worden tijdens de Nationale Boomplantdag op 22 maart in aanwezigheid van wethouder Ine van Burgsteden feestelijk opgeleverd. Bewoners en belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Reageren?