Laatste Nieuws

24th januari 2019

Snoeicursus voor biodiversiteit

Het gaat slecht met de insecten. Juist in tuinen zouden insecten veel voedsel kunnen vinden, zeker als die ecologisch onderhouden worden. Zowel een uitbundige bloei als een hoge vrucht- of zaadopbrengst aan dezelfde boom of struik in één en hetzelfde jaar is mogelijk. Onze manier van snoeien ziet er natuurlijker uit, is beter voor plant en dier en dus ecologisch interessanter. Gaat het goed met de insecten, dan krijg je een verscheidenheid aan andere dieren, zoals vogels, egels en amfibieën cadeau.

 

Tinka Chabot van ‘S-kwadraat snoeiadvies’ is deskundige op het gebied van snoeien. Zij legt uit hoe bomen en struiken zodanig gesnoeid kunnen worden, dat deze lang gezond blijven en een natuurlijke uitstraling hebben. Haar methode zorgt ervoor dat de angst voor snoeien overwonnen kan worden en hoe je aan de plant zelf kunt zien hoe deze gesnoeid moet worden. Wankja Ferguson van ‘Vlinder er Bij’ is deskundig op het gebied van dagvlinders en wilde bijen en vertelt wat deze nodig hebben. Insecten gedijen bij een uitbundige bloei en voldoende nestelplaatsen in de nabije omgeving. Je kan namelijk zo snoeien dat er een natuurlijke nestelgelegenheid ontstaat, ter vervanging van een bijenhotel. Door het natuurlijker evenwicht krijgen plagen minder kans. Deze dagcursus is geschikt voor iedereen die deze manier van snoeien onder de knie wil krijgen.

 

Als vervolg op de succesvolle cursussen in de Botanische Tuin in Utrecht, willen we graag ons enthousiasme over het snoeien voor een biodiverse tuin uitdragen op zoveel mogelijk plekken in Nederland. Het is ons gelukt om voor 2019 op onderstaande data de cursus “snoeien voor biodiversiteit” aan te kunnen bieden:

 

Vrijdag 29 maart Vierakker Theetuin Vierakker accent op het snoeien van de zomerbloeiers
Vrijdag 22 maart Arnhem Kweekland accent op het snoeien van de zomerbloeiers
Zaterdag 6 april Sellingen Weite-goud accent op het snoeien van de zomerbloeiers
Zaterdag 13 april Bant BuitenBant accent op het snoeien van de zomerbloeiers
Vrijdag 21 juni Utrecht Botanische Tuin accent op het snoeien van alle soorten fruit
Zondag 7 juli Groningen Tuin in de stad accent op het snoeien van de voorjaarsbloeiers en fruit
Zaterdag 7 sept. Utrecht Botanische tuin accent op het snoeien van alle soorten fruit

 

Zie voor meer informatie de website van S-kwadraat snoeiadvies Arnhem

Reageren?