Initiatieven

Egelsnelweg Saksen Weimar

Saksen Weimar
Initiatief

Bewoners van de wijk Saksen Weimar zetten zich in voor egels. Egels hebben het moeilijk, hun leefomgeving wordt steeds kleiner. Onze huizen, maar ook onze tuinen nemen steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van de egel over. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leggen egels ’s nachts heel wat kilometers af. Egels blijven vrijwel nooit op één plek en delen bovendien hun territorium met soortgenoten. Een schutting of een hek is een ondoordringbare barrière voor de egel. Een ‘egelsnelweg’ is dan ook geen overbodige luxe. Met een egelsnelweg zorgen bewoners ervoor dat tuinen weer opengesteld en geschikt worden voor egels, zodat zij dit kunnen blijven gebruiken als leefgebied: foerageerplek, paarplek, kraamplek, nestelplek én overwinteringsplek.

In de wijk Saksen Weimar is zo’n egelsnelweg gemaakt door wijkbewoners. Dit wordt aangeduid met egelsnelweg borden op de tuinhekken. Ook heeft de gemeente een egelverkeersbord geplaatst aan de weg waar de egels oversteken en gebruik maken van de egelsnelwegen in de tuinen. Zo weten bijvoorbeeld automobilisten dat ze rekening moeten houden met overstekende egels.

Ook worden tuinen ‘egelvriendelijk’ gemaakt. Bijvoorbeeld door snoeihout of blad in een hoekje te laten liggen, zodat egels een nest kunnen maken. En door wat eten, een bakje water en een egelhuisje neer te zetten. Een geweldig voorbeeld van hoe je in de stad de natuur een handje kunt helpen. En het is natuurlijk genieten van blije egels in de tuin! Wil jij jouw tuin ook egelvriendelijker maken? Bekijk dan deze folder van Andere Arnhemmers voor tips.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief