Initiatieven

Hoogstambrigade Schuytgraaf

Schuytgraaf
Initiatief

In 2007 is in Schuytgraaf een initiatief gestart om hoogstamfruitbomen aan te planten met als doel hoogstamfruitbomen uit het oude cultuurlandschap op kleine schaal weer terug bij de mensen te brengen. Er zijn sinds die tijd op een aantal plaatsen in Schuytgraaf bongerds of boomgaarden aangelegd, zoals bij zorgboerderij De Buitenplaats, De Speelgaard, De Smidsveste en het Fruitbos.Fruitbomen vragen om intensief en jaarlijks onderhoud. Bewoners van Schuytgraaf kregen de mogelijkheid een cursus over het onderhoud van fruitbomen te volgen via Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Sindsdien is een enthousiaste groep vrijwilligers onder de naam Hoogstambrigade Schuytgraaf aan de slag gegaan in de wijk.

Gedurende het jaar wordt een aantal activiteiten georganiseerd om met vrijwilligers en bewoners samen het onderhoud uit te voeren. Deze activiteiten vinden voornamelijk plaats in het groeizeizoen, in de periode van oktober tot februari. Gedurende deze maanden wordt het fruit geoogst en vindt het snoeien plaats als de sapstromen van de bomen tot stilstand zijn gekomen. Het fruit dat wordt geoogst is voor iedereen in de wijk en mag vrij worden geplukt.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom en krijgen instructies over hoe met een fruitboom om te gaan. Handig als je zelf een fruitboom in de tuin hebt staan, maar niet weet hoe deze te onderhouden. Meer informatie vind je op de website van Hoogstambrigade Schuytgraaf.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief