Initiatieven

Noordland

Arnhem
Organisatie

Noordland is een kleine ambachtelijke start-up in duurzaam fruit. Wij telen en verkopen fruit, dagvers in het seizoen en verwerkt tot jam, moes, marmelade, gelei en sap, en in broden, cakes, koeken en taarten jaarrond.

De aanleg van een eigen boomgaard en bessenpluktuin blijkt lastiger dan gedacht door de schaarste van grond en planologische belemmeringen. Om toch te kunnen beginnen, zijn we op zoek gegaan naar initiatieven in de regio die passen bij ons verhaal en vice versa. In oktober 2020 zijn wij partner geworden van Natuurcentrum Arnhem bij het beheer en de exploitatie van hun biologische boomgaarden. Ruim 100 fruit- en notenbomen worden nu door ons onderhouden. De oogst wordt vers en verwerkt verkocht, onder meer via de boerderijwinkels van stadsboerderijen De Korenmaat en Presikhaaf. Daarnaast werken wij ook samen met Museumtuin ‘t Olde Ras, Stadslandbouw Mooieweg en PUURland.

Hoewel we met het fruit van Natuurcentrum Arnhem prima uit de voeten kunnen, blijft een eigen bongerd natuurlijk onze grootste wens. Het liefst zouden we vandaag nog aan de slag gaan met ons oorspronkelijke plan Noordland, het plan waarvoor we samen met Stichting Verborgen Landschap een prijs wonnen in de prijsvraag Brood & spelen van de rijksbouwmeester.

In dat plan willen wij op een oude akker in Schaarsbergen ten noorden van Arnhem, vandaar de naam Noordland, een boomgaard aanleggen. Een bongerd met fruit, noten en bessen op bloemrijk grasland waar runderen en schapen grazen. Duurzaam beheerd en gericht op het sluiten van lokale kringlopen, het bevorderen van biodiversiteit en het toevoegen van maatschappelijke meerwaarde.

Omdat dat plan mogelijk niet verder komt dan de tekentafel, zoeken we ondertussen ook naar andere locaties in de regio. We hopen natuurlijk dat we, liefst op niet al te lange termijn, onze droom kunnen verwezenlijken en de schep in de grond kunnen steken voor onze eigen boomgaard.

Meer informatie vind je op de website van Noordland.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief