Stadslandbouw

Stadslandbouw

Arnhem omarmt stadslandbouwinitiatieven. Stadslandbouw is het telen, oogsten en afzetten van voedsel in of in de nabijheid van een stad. In 2017 is de visie ‘Het groeit in Arnhem‘, over stadslandbouw en regionaal voedsel, aangenomen door de gemeenteraad.

In Arnhem en omgeving zijn verschillende succesvolle stadslandbouwinitiatieven, zoals Stadslandbouw Mooieweg, Stadstuin Kweekland, Buurttuin De Vlindertuin, Groente Gilde en De Buurtakker. Zij verbouwen bijvoorbeeld vers en gezond voedsel voor Voedselbank Arnhem en tuinieren, oogsten en koken samen met buurtbewoners. Ook zijn er verspreid over de stad volkstuinen, verenigd in de stichting Samenwerkende Volkstuinverenigingen Arnhem.

In Elderveld wordt door bewoners en professionals een voedselbos ontwikkeld en in Park Lingezegen vind je voedselbos Ecovredegaard. Er is een initiatief voor een Herenboerderij en Natuurcentrum Arnhem stimuleert moestuinieren op basisscholen, samen met andere partners uit de stad.

Fietsen voor mijn eten – Groen Arnhem is een initiatief om consumenten te inspireren hun dagelijkse boodschappen op de fiets te doen bij lokale aanbieders. Hiermee wordt bewegen in de buitenlucht gekoppeld aan gezond en lokaal geproduceerd voedsel. Aanbieders van lokale producten in Arnhem en omstreken worden via verschillende kanalen gepromoot. Er is een actieve Facebookgroep waar enthousiaste fietsers tips uitwisselen en er is een filmpje opgenomen over het project. Om nog meer mensen te laten weten wat voor mooie lokale initiatieven er in deze omgeving zijn, is er een fietsroutekaart gemaakt voor de regio Arnhem. Download de kaart hier en stap lekker op de fiets!

Sinds 2012 heeft Arnhem een Kernteam Stadslandbouw, waarin Arnhemse organisaties actief zijn om kennis en informatie te delen en de waarde van stadslandbouw uit te dragen. Vanuit het kernteam zijn activiteiten als de Arnhemse Landdag en stadslandbouwpicknicks georganiseerd en is in 2014 het Manifest Stadslandbouw aangeboden aan de stad. Groen Arnhem is een van de deelnemende organisaties in het kernteam.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief