Lokaal voedsel en stadslandbouw

Lokaal voedsel en stadslandbouw

Arnhem staat bekend om de vele activiteiten rondom stadslandbouw. Stadslandbouw is de productie, verwerking en lokale verkoop van voedsel in en om de stad. We hebben een uitgebreide diversiteit aan stadslandbouwinitiatieven die worden gerund door betrokken Arnhemmers en organisaties. Onze stad staat vol met voedselbossen, pluktuinen, buurtmoestuinen, fruit- en notenbomen, stadsboerderijen en basisschoolkinderen krijgen moestuinles onder begeleiding van moestuincoaches. Op deze pagina vind je een digitale Plukkaart en een kaart met alle lokale voedselinitiatieven die Arnhem rijk is.

Stadslandbouw Mooieweg - Juuke Schoorl
Stadslandbouw Mooieweg - Juuke Schoorl

Subsidie
De gemeente is erg betrokken bij stadslandbouw en lokaal voedsel en heeft dan ook subsidie beschikbaar gesteld voor het oprichten van een stadslandbouwinitiatief. Dus wil je graag je in je buurt een stukje groen omvormen tot een moestuin, plukbosje of iets anders, kijk op deze pagina van de gemeente of neem contact met hen op via stadslandbouw@arnhem.nl.

Voedselnetwerk
Arnhem heeft sinds 2012 een actief Kernteam Stadslandbouw Arnhem, een overlegorgaan van stadslandbouwinitiatieven, organisaties, bewoners en gemeente Arnhem. Het Kernteam is opgericht met als doel het onderwerp te agenderen bij de politiek en een aanjagende rol te vervullen.

Vanuit Groen Arnhem is in het voorjaar van 2024 ‘Ken je boer Arnhem e.o.‘ opgericht. Hét Arnhemse platform voor lokaal geproduceerd, lekker en gezond eten. Ken je boer brengt consumenten en aanbieders van lokaal voedsel samen en biedt een podium aan alle mooie producten uit de regio en aan activiteiten rondom lokaal voedsel zoals markten, rondleidingen en oogstfeesten.

Nieuwe visie op voedsel: ‘Arnhemse Kost’
Op 18 maart 2025 heeft het college van B&W ‘Arnhemse Kost, een visie op (stads)landbouw en voedsel 2025-2035’ en de ‘Uitvoeringsagenda Arnhemse Kost 2025-2026’ vastgesteld. In de visie Arnhemse Kost gaat gemeente Arnhem in op haar ambities voor een duurzame en gezonde voedselomgeving voor de komende tien jaar. Om deze ambities te verwezenlijken zet de gemeente in op vier speerpunten: stadslandbouw, natuurinclusieve landbouw, de eiwittransitie en duurzame consumptie.

De visie Arnhemse Kost is vertaald naar een uitvoeringsagenda met concrete acties voor de komende twee jaar. De visie en uitvoeringsagenda zijn, samen met het raadsvoorstel, gepubliceerd en te vinden op de website van de gemeente Arnhem.

De visie kwam tot stand in samenwerking met de raad en de stad, door middel van een uitgebreid participatietraject. Via gethematiseerde aanschuiftafels, diepte-interviews in diverse wijken, een excursie (voedselsafari) langs praktijkvoorbeelden voor raadsleden/ fractievolgers en een online enquête via het Digipanel van Arnhem is veel waardevolle input opgehaald. Deze input is geanalyseerd en vervolgens verwerkt in de visie.

VTV Braamberg - Margriet Marinus
VTV Braamberg - Margriet Marinus

Arnhemse plukkaart
Arnhem heeft meer dan 2500 fruit- en notenbomen verdeeld staan over de hele gemeente waar iedereen van mag plukken. Onderstaande kaart laat de plukbomen zien over de hele gemeente. Wanneer je een boom aanklikt kan je de soort zien en wanneer je deze kunt plukken. Rondjes staan voor fruitbomen en vierkantjes staan voor notenbomen.

Spelregels voor het plukken:

  • Bij alle bomen die op deze kaar zichtbaar zijn mag vrij geplukt of geraapt worden, deze fruitbomen zijn bedoeld voor alle Arnhemmers;
  • Raap en pluk met respect voor de bomen, het is niet de bedoeling dat de bomen beschadigd raken. Dus gooi geen takken of klim niet in de bomen om die laatste appel er uit te halen;
  • Het fruit en de noten zijn rijp om te plukken als je bijna geen moeite moet doen om ze te plukken. Het fruit en de noten waar je aan moet trekken om los te krijgen is nog niet rijp en is dus nog niet lekker;
  • Was voor de zekerheid al het fruit en de noten als je ze van de bodem raapt;
  • Het kan zijn dat onze gegevens over sommige bomen niet kloppen dus ga altijd zelf na of dit ook wel de goede boomsoort is en je het fruit kunt eten.

Op deze kaart staan alleen de plukbomen op openbare gemeentegrond, dit is dus niet een compleet overzicht van alle plukbomen in Arnhem. De plukbomen in de bossen staan ook niet op de kaart omdat die voornamelijk voor de dieren zijn.

Stadslandbouwkaart
Op onderstaande kaart staan zo’n 150 verschillende (stads)landbouw initiatieven die Arnhem rijk is. De initiatieven zijn onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: informatievoorziening, organisatie, voedselproductie en winkel. Als je op de initiatieven klikt krijg je de thema’s en de link naar de website te zien die bij het initiatief horen, zodat duidelijker is wat voor initiatief het is.

Er is een aantal initiatieven dat niet op deze kaart staat, omdat het om privéadressen gaat of omdat de organisatie geen vast adres heeft.

Als jouw stadslandbouwinitiatief niet op deze kaart staat, maar je dat wel graag wilt óf je hebt andere op- of aanmerkingen met betrekking tot stadslandbouw en eetbaar groen, neem dan contact op via stadslandbouw@arnhem.nl.

Zie ook de pagina Het Groene Netwerk voor meer informatie en mooie voorbeelden van stadslandbouwinitiatieven in Arnhem. Heb je tips of vragen? We horen het graag.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief