Agenda

Audiotour StadsWoud

‘StadsWoud’ is de nieuwste audioroute van de Arnhemse beeld- en theatermakers DeJong&DeWitte: een auditief avontuur voor jong en oud, waarin zij hun publiek vanaf Rozet Centrum mee op pad nemen door de Arnhemse binnenstad.

Al wandelend, kijkend en luisterend neemt hoofdpersoon Flore je, via je eigen smartphone (of die van je ouders), als een echte ‘natuurvaarder’ mee op avontuur. Makers Hanneke & Jonas: ‘In elk hoekje en gaatje is wel weer iets anders te ontdekken. Maar je moet er wel oog voor krijgen. Vleermuizen die over hun nachtelijke snelweg razen, de klokjesbloem en haar eenkennige bewoner, Wallie de snoek die zich in de Jansbeek schuilhoudt, en het beerdiertje op de kerk; met StadsWoud willen we kinderen midden in de stad laten zien dat de natuur overal aanwezig is. En dat het belangrijk is deze een plek te gunnen, juist nu de aardbol steeds voller wordt gebouwd’.

Meerdere partijen
Als vooronderzoek gingen de makers in gesprek met partijen als Arnhem Zoemt, de Werkgroep Slechtvalk, initiatief de Arnhemse Huismus en Arnhems stadsecologen. Verwonderd door de vernuftige wijze waarop de natuur ook in de stad haar weg weet te vinden, gingen ze aan de slag.

Samen met haar hond Snowy ontdekt Flore hoe de natuur in de kleinste en gekste hoekjes te vinden is.  Zo vertelt ze over vlinders die al binnen een paar generaties van kleur weten te veranderen om minder op te vallen, over de slechtvalk op de Eusebiuskerk, die dankzij de lichtvervuiling juist ‘s nachts zijn prooi uitkiest, en over motten die zich leren oriënteren op ‘kunstmanen’, de stadsverlichting in het straatje Paradijs.

‘Sommige dieren kunnen zich wonderwel aanpassen aan het stadse leven’, aldus Hanneke & Jonas. ‘De route is een eerbetoon aan de stadsnatuur, maar dient zeker niet als vrijbrief om alles maar vol te bouwen. We willen juist laten zien dat we de natuur nodig hebben, en het echt samen moeten doen.’

Bevlogen team
Naast o.a. scenarist Evianne Lamme en componist en geluidsontwerper Manna Horsting, is ook een rol weggelegd voor burgemeester Ahmed Marcouch, die Flore (met de stem van Juune de Witte) verder op weg helpt. Samen weten zij dit actuele thema op bijzondere wijze voor jong publiek invoelbaar maken. ‘En dat is belangrijk’, aldus de makers, ‘zodat zij er als toekomstige beleidsmakers later zorg voor kunnen dragen.’

Praktisch
StadsWoud is een wandeling van +/- 50 minuten vanuit Rozet Centrum, die je met een smartphone kunt beleven. Scan de StadsWoud QR-code bij Rozet Centrum Arnhem, en ga van start. Vergeet je telefoon niet op te laden en neem je eigen koptelefoon mee.

Leeftijd; 7+  |   Prijs: €3,00

Luister een preview en vind meer informatie op de website.

 

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief